Antibioticaresistentie

Scholing

Kennis over antibioticaresistentie en infectiepreventie is essentieel in de strijd tegen ABR. Daarom organiseren wij regelmatig scholingsmomenten, zoals webinars en bijeenkomsten. Ook organiseren wij nascholing op het gebied van infectiepreventie en het juist gebruik van antibiotica. Heeft u interesse en wilt u deelnemen? Houd onze nieuwsberichten en agenda in de gaten!

Aan de slag met infectiepreventie in verschillende scenario's? 

De spellen Resistentie en SO BRMO maken dat mogelijk.

logo Resistentie

Resistentie

In dit nieuwe bordspel gaat een team van zorgprofessionals (de spelers) de strijd aan met bijzonder resistente micro-organismen (BRMO). Het spel speelt zich af op een afdeling in een verpleeghuis. Op deze afdeling worden achtereenvolgend meerdere infecties ontdekt. Is er sprake van een epidemie? Hoe verspreidt de BRMO zich? Welke acties moeten ondernomen worden om verspreiding te stoppen? De spelers werken samen aan het antwoord op deze vragen. Dit wordt gedaan in drie fases:

  1. De eerste ontdekking van infecties veroorzaakt door BRMO’s.
  2. Onderzoek naar de transmissieroute van BRMO’s.
  3. Het melden van een ongewoon aantal infecties, wie meldt wat?

Resistentie het spel

Het spel wordt door een spelleider gestuurd. De spelers analyseren en bediscussiëren de situatie in elke fase vanuit hun rol op de afdeling. Landelijke protocollen, afdelingsprotocollen, medische hulpmiddelen en de indeling van een afdeling komen hierbij ter sprake. De afronding vindt plaats aan de hand van een puntentelling van het aantal te herleiden infecties. Wie de meeste infecties kan verklaren wint. Slagen jullie erin de meeste infecties te verklaren of blijven de BRMO’s zich verspreiden?   

In deze video leggen wij het spel nog uitgebreider uit. 

Spelduur 30 min.
Spelbegeleiding: Ja
Aantal spelers 6-8
Spelers: zorgprofessionals werkzaam in verpleeghuizen, kleinschalig wonen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Vraag het spel aan via abr@ggdhm.nl

SO BRMO

In dit spel komen de spelers voor een ongewoon aantal besmettingen met bijzonder resistentie micro-organismen (BRMO) in een verpleeghuis te staan.

Hoe kom je een ongewoon aantal besmettingen met BRMO op het spoor en welke rol speelt het resistentie mechanisme? Welke maatregelen worden getroffen op patiënt en instellingsniveau? En, hoe maak je de verschillende rollen binnen het outbreak team bespreekbaar?

SO BRMO kan gespeeld worden met specialisten ouderengeneeskunde (SO), maar ook goed met de leden van de infectiepreventie commissie. SO BRMO is een scenariospel. Het spel is een hulpmiddel om als team stil te staan bij de specifieke uitdagingen die scenario’s waarin BRMO de hoofdrol spelen met zich mee brengen. Verken samen relevante uitdagingen en perspectieven!

Speelduur: 60 min
Aantal spelers: 4-6
Begeleid spelen: ja

Vraag het spel aan via abr@ggdhm.nl

Regionale A-team bijeenkomst: 6 oktober 2022

Op donderdag 6 oktober komen wij samen met regionale ziekenhuizen voor kennismaking en het bespreken van casussen. Dit is de eerste regionale A-team bijeenkomst. Meld je gratis aan!

Lees meer…
Nog te weinig kennis bij huisartsen over MRSA-dragerschap

MRSA is een van de bekendste antibioticaresistente bacteriën. Om in kaart te brengen wat huisartsen hierover weten zijn er 114 van hen ondervraagd. Lees hier meer over dit onderzoek.

Lees meer…
NURSE.: terugblik op een geslaagde beurs

Ons team was 21 september aanwezig op zorgbeurs NURSE. Hier organiseerden we prijsvragen en bouwden we een escape room met als doel kennis over resistentie en infectiepreventie over te brengen.

Lees meer…
Met ABR naar zorgbeurs NURSE.

Zorgbeurs NURSE. is de plek waar studenten en starters de volgende stap in hun carrière zetten. NURSE. vindt op 21 september plaats in het Beatrixgebouw in Utrecht. Je kunt hier op de kosten van ABR Zorgnetwerk Holland West naartoe.

Lees meer…