Antibioticaresistentie

Scholing

Kennis over antibioticaresistentie en infectiepreventie is essentieel in de strijd tegen ABR. Daarom organiseren wij regelmatig scholingsmomenten, zoals webinars en bijeenkomsten. Ook organiseren wij nascholing op het gebied van infectiepreventie en het juist gebruik van antibiotica. Heeft u interesse en wilt u deelnemen? Houd onze nieuwsberichten en agenda in de gaten!

Aan de slag met infectiepreventie in verschillende scenario’s?

De spellen Resistentie en SO BRMO maken dat mogelijk.

Resistentie!  

In dit nieuwe bordspel gaat een team van zorgprofessionals (de spelers) de strijd aan met bijzonder resistente micro-organismen (BRMO). Het spel speelt zich af op een afdeling in een verpleeghuis. Op deze afdeling worden achtereenvolgend meerdere infecties ontdekt. Is er sprake van een epidemie? Hoe verspreidt de BRMO zich? Welke acties moeten ondernomen worden om verspreiding te stoppen? De spelers werken samen aan het antwoord op deze vragen. Dit wordt gedaan in drie fases:

logo Resistentie    Resistentie het spel

  1. De eerste ontdekking van infecties veroorzaakt door BRMO’s.
  2. Onderzoek naar de transmissieroute van BRMO’s.
  3. Het melden van een ongewoon aantal infecties, wie meldt wat?

Het spel wordt door een spelleider gestuurd. De spelers analyseren en bediscussiëren de situatie in elke fase vanuit hun rol op de afdeling. Landelijke protocollen, afdelingsprotocollen, medische hulpmiddelen en de indeling van een afdeling komen hierbij ter sprake. De afronding vindt plaats aan de hand van een puntentelling van het aantal te herleiden infecties. Wie de meeste infecties kan verklaren wint.

Slagen jullie erin de meeste infecties te verklaren of blijven de BRMO’s zich verspreiden?   

Spelduur 30 min.
Spelbegeleiding: Ja
Aantal spelers 6-8

Spelers: zorgprofessionals werkzaam in verpleeghuizen, kleinschalig wonen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Het spel is aan te vragen via: abr@ggdhm.nl

Speluitleg is terug te vinden via:

SO BRMO

In dit spel komen de spelers voor een ongewoon aantal besmettingen met bijzonder resistentie micro-organismen (BRMO) in een verpleeghuis te staan.

Hoe kom je een ongewoon aantal besmettingen met BRMO op het spoor en welke rol speelt het resistentie mechanisme? Welke maatregelen worden getroffen op patiënt en instellingsniveau? En, hoe maak je de verschillende rollen binnen het outbreak team bespreekbaar?

SO BRMO kan gespeeld worden met specialisten ouderengeneeskunde (SO), maar ook goed met de leden van de infectiepreventie commissie. SO BRMO is een scenariospel. Het spel is een hulpmiddel om als team stil te staan bij de specifieke uitdagingen die scenario’s waarin BRMO de hoofdrol spelen met zich mee brengen. Verken samen relevante uitdagingen en perspectieven!

Speelduur: 60 min
Aantal spelers: 4-6
Begeleid spelen: ja

Het spel is aan te vragen via: abr@ggdhm.nl

Volg de training tot Contactpersoon Infectie Preventie (CIP)

Wil je bijdragen aan het voorkomen van antibioticaresistentie en hygiënemaatregelen binnen jouw zorgorganisatie verbeteren? Meld je aan voor de training!

Lees meer…
Volg het webinar ‘Infectiepreventie 2.0' van Verenso

Werk je in de ouderenzorg en wil je meer kennis opdoen over infectiepreventie? Meld je aan voor het webinar ‘Infectiepreventie 2.0 Voortschrijdend inzicht in uitbraakmanagement’.

Lees meer…
Ga aan de slag met de Infectie Preventie App (IPA)

Wil je binnen jouw zorginstelling audits uitvoeren en deze gegevens eenvoudig verzamelen? Download de gratis InfectiePreventie App (IPA) en ga aan de slag met infectiepreventie audits voor verschillende zorgsectoren.

Lees meer…
Fijne Feestdagen en een zorgeloos 2022!

Namens het ABR Zorgnetwerk Holland West wensen we jullie fijne feestdagen en een zorgeloos 2022! Dieuwertje Hilhorst, Sanne van Loon...

Lees meer…