Antibioticaresistentie

Scholing

Kennis over antibioticaresistentie en infectiepreventie is essentieel in de strijd tegen ABR. Daarom organiseren wij regelmatig scholingsmomenten, zoals webinars en bijeenkomsten. Ook organiseren wij nascholing op het gebied van infectiepreventie en het juist gebruik van antibiotica. Heeft u interesse en wilt u deelnemen? Houd onze nieuwsberichten en agenda in de gaten!

Aan de slag met infectiepreventie in verschillende scenario's? 

De spellen Resistentie en SO BRMO maken dat mogelijk.

logo Resistentie

Resistentie

In dit nieuwe bordspel gaat een team van zorgprofessionals (de spelers) de strijd aan met bijzonder resistente micro-organismen (BRMO). Het spel speelt zich af op een afdeling in een verpleeghuis. Op deze afdeling worden achtereenvolgend meerdere infecties ontdekt. Is er sprake van een epidemie? Hoe verspreidt de BRMO zich? Welke acties moeten ondernomen worden om verspreiding te stoppen? De spelers werken samen aan het antwoord op deze vragen. Dit wordt gedaan in drie fases:

  1. De eerste ontdekking van infecties veroorzaakt door BRMO’s.
  2. Onderzoek naar de transmissieroute van BRMO’s.
  3. Het melden van een ongewoon aantal infecties, wie meldt wat?

Resistentie het spel

Het spel wordt door een spelleider gestuurd. De spelers analyseren en bediscussiëren de situatie in elke fase vanuit hun rol op de afdeling. Landelijke protocollen, afdelingsprotocollen, medische hulpmiddelen en de indeling van een afdeling komen hierbij ter sprake. De afronding vindt plaats aan de hand van een puntentelling van het aantal te herleiden infecties. Wie de meeste infecties kan verklaren wint. Slagen jullie erin de meeste infecties te verklaren of blijven de BRMO’s zich verspreiden?   

In deze video leggen wij het spel nog uitgebreider uit. 

Spelduur 30 min.
Spelbegeleiding: Ja
Aantal spelers 6-8
Spelers: zorgprofessionals werkzaam in verpleeghuizen, kleinschalig wonen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Vraag het spel aan via abr@ggdhm.nl

SO BRMO

In dit spel komen de spelers voor een ongewoon aantal besmettingen met bijzonder resistentie micro-organismen (BRMO) in een verpleeghuis te staan.

Hoe kom je een ongewoon aantal besmettingen met BRMO op het spoor en welke rol speelt het resistentie mechanisme? Welke maatregelen worden getroffen op patiënt en instellingsniveau? En, hoe maak je de verschillende rollen binnen het outbreak team bespreekbaar?

SO BRMO kan gespeeld worden met specialisten ouderengeneeskunde (SO), maar ook goed met de leden van de infectiepreventie commissie. SO BRMO is een scenariospel. Het spel is een hulpmiddel om als team stil te staan bij de specifieke uitdagingen die scenario’s waarin BRMO de hoofdrol spelen met zich mee brengen. Verken samen relevante uitdagingen en perspectieven!

Speelduur: 60 min
Aantal spelers: 4-6
Begeleid spelen: ja

Vraag het spel aan via abr@ggdhm.nl

Altijd op de hoogte van uitbraken van infectieziekten met MUIZ

Informatie-uitwisseling over infectieziekten kan beter. Met de gebruiksvriendelijke en beveiligde webapplicatie MUIZ meld je een uitbraak laagdrempelig aan het netwerk van zorgpartners en de GGD.

Lees meer…
ABR Zorgnetwerk Holland West wenst iedereen een zorgeloze zomervakantie toe!

Tijd voor de zomer. We wensen iedereen een zorgeloze vakantie toe. Vergeet niet je infectiepreventiekennis op te frissen als je weer terug bent.

Lees meer…
Nieuw! Nieuwsbrief van het Meldpunt Uitbraken Infectieziekten en BRMO (MUIZ)

Informatie-uitwisseling is van levensbelang. Daarom komt er hier speciaal een applicatie voor: het Meldpunt Uitbraken Infectieziekten & BRMO (MUIZ). 

Lees meer…
Stuurgroep-voorzitter Sjaak de Gouw over ABR en een duurzaam zorgnetwerk

Sjaak de Gouw is directeur publieke gezondheid en voorzitter van de stuurgroep van ABR Zorgnetwerk Holland West. In dit interview vertelt hij over zijn werk, de uitdagingen en toekomst van infectiepreventie en ABR.

Lees meer…