Nog te weinig kennis bij huisartsen over MRSA-dragerschap

Eén van de bekendste antibioticaresistente bacteriën is meticilline-resistente Staphylococcus aureus, oftewel MRSA. MRSA is een stafylokok en ongevoelig voor de meeste antibiotica. In Nederland is ongeveer 1% van de bevolking MRSA-drager zonder dit zelf te weten. Het is daarom belangrijk dat huisartsen hiervan op de hoogte zijn en weten welke behandeling nodig is bij dragerschap. Om dit te toetsen, zijn er recent 114 Nederlandse huisartsen via een enquête ondervraagd over MRSA.

‘Search and destroy’ beleid

De huisartsen werden o.a. gevraagd wat zij deden bij dragerschap van MRSA en of ze bekend waren met het ‘search and destroy’ beleid. Dit beleid screent patiënten met een verhoogd MRSA-risico en richt zich op behandeling als dragerschap wordt gevonden.

Resultaten MRSA-onderzoek

Uit de enquête blijkt echter dat er veel huisartsen onbekend zijn met het beleid. Zij ondervinden barrières bij behandeling en gaan er te vaak vanuit dat MRSA-dragerschap zichzelf oplost. Het is daarom belangrijk om huisartsen te ondersteunen en faciliteren in actieve MRSA-bestrijdingszorg.

Meer lezen?

Het blad Antibiotics publiceerde een artikel over deze enquête en de resultaten hiervan. Je leest dit artikel hier