Infectiepreventieweek

Doe mee en download gratis het digitaal infectiepreventie campagnepakket!

  • Infectiepreventieclip
  • Posters LinkedIn, Instagram, Twitter
  • Achtergronden Teams en Zoom
  • Digitale email handtekening

#Downloads beschikbaar vanaf eind oktober

Webinars

In de infectiepreventieweek worden er twee landelijke webinars georganiseerd:

Dinsdag 2 november: outbreakmanagement

Donderdag 4 november: gedragsverandering

Kijk voor het programma van beide webinars en de aanmeldprocedure op: www.infectiepreventieweek.nl.

Aan de slag met infectiepreventie in verschillende scenario’s?

De spellen Resistentie en SO BRMO maken dat mogelijk.

Resistentie

In dit nieuwe bordspel gaat een team van zorgprofessionals (de spelers) de strijd aan met bijzonder resistente micro-organismen (BRMO). Het spel speelt zich af op een afdeling in een verpleeghuis. Op deze afdeling worden achtereenvolgend meerdere infecties ontdekt. Is er sprake van een epidemie? Hoe verspreidt de BRMO zich? Welke acties moeten ondernomen worden om verspreiding te stoppen? De spelers werken samen aan het antwoord op deze vragen. Dit wordt gedaan in drie fases:

  1. De eerste ontdekking van infecties veroorzaakt door BRMO’s.
  2. Onderzoek naar de transmissieroute van BRMO’s.
  3. Het melden van een ongewoon aantal infecties, wie meldt wat?

Het spel wordt door een spelleider gestuurd. De spelers analyseren en bediscussiëren de situatie in elke fase vanuit hun rol op de afdeling. Landelijke protocollen, afdelingsprotocollen, medische hulpmiddelen en de indeling van een afdeling komen hierbij ter sprake. De afronding vindt plaats aan de hand van een puntentelling van het aantal te herleiden infecties. Wie de meeste infecties kan verklaren wint.

Slagen jullie erin de meeste infecties te verklaren of blijven de BRMO’s zich verspreiden?   

Spelduur 30 min.
Spelbegeleiding: Ja
Aantal spelers: 4-6

Spelers: zorgprofessionals werkzaam in verpleeghuizen, kleinschalig wonen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Wil je Resistentie bij jou in de instelling spelen, stuur dan een mail naar: abr@ggdhm.nl

SO BRMO

In dit spel komen de spelers voor een ongewoon aantal besmettingen met bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) in een verpleeghuis te staan.

Hoe kom je een ongewoon aantal besmettingen met BRMO op het spoor en welke rol speelt het resistentie mechanisme? Welke maatregelen worden getroffen op patiënt en instellingsniveau? En, hoe maak je de verschillende rollen binnen het outbreakteam bespreekbaar?

SO BRMO kan gespeeld worden met specialisten ouderengeneeskunde maar ook goed met de leden van de infectiepreventiecommissie. SO BRMO is een scenario spel. Het spel is een hulpmiddel om als team stil te staan bij de specifieke uitdagingen die scenario’s, waarin BRMO de hoofdrol spelen, met zich mee brengen. Verken samen relevante uitdagingen en perspectieven!

Speelduur: 60 min
Aantal spelers: 4-6
Begeleid spelen: ja

Lijkt het je leuk om SO BRMO in jouw instelling te spelen, stuur dan een mail naar: abr@ggdhm.nl

Op de bank bij

Op de bank bij, is de YouTube serie waarin infectiepreventie centraal staat. In deze 6 delige serie wordt een deskundige in dit vakgebied geïnterviewd. Aan de hand van verschillende thema’s wordt de kijker meegenomen in de wereld van bacteriën, schimmels en virussen. Kijk mee wat er achter de schermen gedaan wordt om infecties te voorkomen! De serie is te volgen op www.infectiepreventieweek.nl.

Escaperoom handhygiëne

Laat je verrassen door deze educatieve escaperoom waar handhygiëne de sleutel is. De escaperoom wordt gespeeld op maandagmiddag 1 november, de speelduur is 60 minuten, er zijn beperkt plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan tot 25 oktober per mail via abr@ggdhm.nl. Vermeld in de mail ook een adres waar voorafgaand aan de escaperoom post naartoe gestuurd mag worden.

Infectiepreventie BINGO

Sluit de week af met de infectiepreventie BINGO op vrijdagmiddag en win kaarten voor Micropia. Aanmelden kan via www.infectiepreventieweek.nl.

Tot slot

Hoewel we de activiteiten allemaal in de eerste week van november lanceren kunnen organisaties deze ook op een later moment overnemen. De activiteiten willen wij zo efficiënt mogelijk organiseren, zodat jullie als organisatie hier zo weinig mogelijk werk aan hebben en er vooral je voordeel mee kunt doen. Deelname is alleen mogelijk voor organisaties uit regio Holland West.

Infectiepreventie is en blijft van levensbelang!