Antibioticaresistentie

Regio kennen

Netwerken

Het succes van het zorgnetwerk in de strijd tegen antibioticaresistentie (ABR) hangt mede af van een goede samenwerking met netwerkpartners (zorgaanbieders en zorgprofessionals) in de regio, en tussen netwerkpartners onderling. Om die reden worden deze netwerkpartners eerst regionaal in kaart gebracht. Het netwerk streeft naar een complete en actuele zorgkaart van netwerkpartners uit de cure, care en publieke gezondheid. Met deze partners vinden netwerkgesprekken plaats waarin behoeften en knelpunten worden geïnventariseerd. Aan de hand van deze gesprekken wordt geanalyseerd op welk terrein samenwerking tussen netwerkpartners mogelijk is, of waar ze elkaar strategisch kunnen versterken.

Bijeenkomsten

Het is belangrijk kennis te delen op het gebied van ABR. Daarom organiseert het RCT regelmatig doelgroepgerichte en netwerk brede (geaccrediteerde) bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten staan in het teken van informeren, uitwisselen en samenwerken. Kennis en ervaringen van netwerkpartners zijn van belang en worden geïnventariseerd. Met als doel de activiteiten van het netwerk zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk. Bekijk de agenda voor aankomende bijeenkomsten.

Risicoprofiel

Het risicoprofiel geeft een overzicht van de belangrijkste risico’s op het ontstaan en de verspreiding van ABR in de humane sector. Het geeft een breed beeld van de samenstelling van de populatie, kwetsbare groepen, zorginstellingen, antibioticagebruik, ABR en de risico’s die door professionals zelf worden benoemd. Al deze factoren zijn van belang om de risico’s op het gebied van ABR te kunnen duiden en een passende aanpak te formuleren. Terughoudendheid in antibioticagebruik en uitgebreide infectiepreventie- en infectiecontrolemaatregelen vormen de basis van preventie, van zowel ontstaan als overdracht van bijzonder resistente micro-organismen (BRMO).

De resultaten uit dit risicoprofiel worden gebruikt voor het prioriteren en opzetten van activiteiten vanuit het zorgnetwerk. Daarnaast worden de resultaten ingezet als aanjager voor het gesprek met zorgprofessionals.
Bekijk het Risicoprofiel Holland West.

Ingroeitaken

Wilt u als instelling uw beleid of uitvoering op het gebied van ABR optimaliseren? Dan is het ingroeitakenfonds mogelijk interessant voor u.

Een ingroeitaak is een reguliere taak op het gebied van ABR die binnen een instelling nog onvoldoende is ingevuld. Om deze taken te kunnen oppakken en integreren in het reguliere ABR programma, kunnen instellingen aanspraak maken op het ingroeitakenfonds. Per zorgaanbieder kan er maximaal € 5.000,- aangevraagd worden.

De voorwaarden voor deelname aan het ingroeitakenfonds vindt u hier.

Bekijk de aanvraagprocedure ingroeitaken.

Trainingen Infectiepreventie: Aanmeldformulier training IPA en Aanmeldformulier training CIP

Agenda 2023-2024

Komende activiteiten: 18 december 2023 Bijeenkomst Regionaal Platform Infectiepreventie (online, 16:00-17:00) 21 december 2023 Signaleringsoverleg langdurige zorg (online, 16:00-17:00) 15 februari 2024 Signaleringsoverleg langdurige zorg (online, 16:00-17:00) 12 maart 2024 Bijeenkomst Re...

Lees meer…